5/6/09

Πολιτικοί του ΠΩΣ και του ΠΟΙΟΥ

Κυρίαρχη εικόνα της προεκλογικής περιόδου που διανύσαμε ήταν η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου. Μία αντιπαράθεση που είχε σαν κύριο συστατικό τις ανούσιες ανταλλαγές φραστικών επιθέσεων. Τα κομματικά επιτελεία επέλεξαν ο πολιτικός λόγος που άρθρωσαν τα δύο μεγάλα κόμματα να είναι ανύπαρκτος και να περιοριστούν στα σκάνδαλα και στο ποιος είναι πιο «καθαρός».
Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα μας. Η οικονομική κρίση συμπίπτει με το ξέσπασμα μιας μεγάλης πολιτικής κρίσης. Μετά την αποτυχία των δύο κομμάτων εξουσίας, οι πολίτες είναι δύσπιστοι και αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Η αιτία της αποτυχίας βρίσκεται στα επιτελεία πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρωταρχικός σκοπός τους είναι να συσπειρώσουν την κομματική βάση τους, θεωρώντας πως είναι το βασικό συστατικό της νίκης.
Ο πολιτικός λόγος είναι ελάσσων θέμα πλέον. Το μείζον είναι να ανέβουν οι τόνοι, ακόμα και αν το περιεχόμενο είναι ανύπαρκτο. Έχουμε κουραστεί να ακούμε πολιτικούς που διαπιστώνουν τα προφανή προβλήματα. Ο ρόλος του πολιτικού είναι να δώσει λύσεις. Ο ρόλος του είναι να μιλήσει για το ΠΩΣ θα λύσει το πρόβλημα και όχι ΠΟΙΟ είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι προφανές σε όλους, η λύση όμως όχι. Και αυτή χρειαζόμαστε.
Κανένα από τα κομματικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων δεν επέλεξε η αντιπαράθεση να γίνει με βάση το πρόγραμμά του. Αυτό γιατί θεωρούν ότι η νίκη έρχεται με την συσπείρωση της ισχυρής κομματικής τους βάσης, επιλέγοντας την φραστική αντιπαράθεση για να την πετύχουν. Στην πολιτική, όμως, δεν υπάρχουν κομματικές βάσεις. Υπάρχουν πολίτες που θέλουν τα προβλήματα τους να λύνονται.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται πολιτικούς που θα αφήσουν πίσω το παρελθόν, είτε αυτό τους ευνοεί ψηφοθηρικά είτε όχι, και θα κοιτάξουν μπροστά. Αυτό επιβάλλει η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται μόνο με προτάσεις και πράξεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την χώρα.
Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης που θα άρει αυτή την κρίση και θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στους πολίτες. Έχει ανάγκη από σωστές πολιτικές για να προοδεύσει. Δυστυχώς, οι περισσότεροι γνωρίζουν ποιες είναι αυτές αλλά οι αυστηρά δομημένοι ρόλοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στερούν την παραγωγή πραγματικής πολιτικής.
Η ευθύνη για αυτή την πολιτική κρίση ανήκει σε όλους μας. Σίγουρα, μεγάλο μερίδιο φέρουν τα κομματικά επιτελεία που συνειδητά δεν παρουσιάζουν πρόγραμμα για τον τόπο. Μερίδιο έχουμε και εμείς σαν πολίτες. Οι πολίτες επιλέγουν τους πολιτικούς που τους αξίζουν. Με τα ισχυρά εργαλεία της ψήφου και της συμμετοχής είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ποιοι πολιτικοί μας αξίζουν. Οι πολιτικοί του ΠΩΣ ή του ΠΟΙΟΥ…;

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή είσαι άνθρωπος με θετική σκέψη δεν θα σου αναλύσω ιδιαίτερα την "λογική ακολουθία" της επίλυσης ενός προβλήματος.
    Περιληπτικά, το πρώτο βήμα είναι η ανάδειξη και ακολουθεί ο προσδιορισμός του Προβλήματος.Εν συνεχεία προτείνονται πιθανές λύσεις, επιλέγεται η πιο συμφέρουσα (δηλαδή η οικονομικότερη και συνάμα αποδοτικότερη) και τέλος εφαρμόζεται αυτή, συνυπολογίζοντας και το σφάλμα που μπορεί να έχεις...
    Αν αποφασίσουμε για παράδειγμα ότι ο Τουρισμός είναι πράγματι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και το πρόβλημα είναι οι υποδομή τουριστικής ανάπτυξης, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για πιθανές λύσεις...
    Η υλοποίηση αυτών όμως, το ΠΩΣ,δυστυχώς είναι ακόμη μακριά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή